Vår värdegrund

Piteå IF Friidrott har en grundsyn som bygger på glädje och respekt. Vi arbetar för jämställdhet och jämlikhet på alla nivåer. Föreningen verkar för att det ska finnas plats för alla, oavsett ålder, kön, fysiska förutsättningar, etnisk tillhörighet, politisk åsikt eller sexuell läggning.

Piteå IF Friidrott arbetar mot användning av doping och droger.

Idrottsligt utbildar vi de aktiva i friidrottens alla grenar tills dess att de aktiva vill annat. Detta för att bibehålla en allsidig och varierande träning och skapa möjligheter till utveckling samt förebygga skador.

Glädje & Gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi känner lust i det vi gör, på alla plan i föreningen, må bra och prestera mera. 

Demokrati & Delaktighet innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om, och ta ansvar för, sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund. Praktiskt sker detta i ett gott samarbete mellan styrelse, tränarteam och träningsgrupper.

Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att alla håller sig inom ramarna för överenskommelser och en god etik och moral. Att verka mot fusk, doping och en osund ekonomi, mot mobbing, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

All verksamhet inom Piteå IF Friidrott ska präglas av ömsesidig tillit, respekt, öppenhet och delaktighet. Därför får ingen, varken ledare eller aktiv, utsätta någon annan för särbehandling varken negativ eller positiv, trakasserier eller diskriminering. Varje medlem skall kunna verka inom föreningen utan att drabbas av fysisk och/eller psykisk ohälsa.

Om någon upplever sig utsatt för exempelvis kränkande särbehandling ska denne med förtroende kunna vända sig till sin ledare eller någon styrelserepresentant för att få hjälp.

För att på ett bra sätt arbeta med dessa frågor är det av yttersta vikt med förebyggande arbete och att uppmärksamma och åtgärda tidiga signaler. Lyft upp till samtal det du ser eller upplever.

Lika behandling betyder att trakasserier och diskriminering av någon på grund av kön, social och etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, ålder eller funktionsvariation samt övriga eventuella diskrimineringsgrunder INTE ska förekomma inom Piteå IF Friidrott.

Diskriminering definieras enklast som ”olika behandling av lika fall” dvs. att en person blir sämre behandlad än någon annan i en liknande situation. Om diskrimineringen sker på grund av kön, etniskt ursprung, funktionsvariation eller sexuell läggning är den dessutom olaglig. Det gäller både direkt och indirekt diskriminering.

Med trakasserier avses ett uppträdande som kränker en persons värdighet. Trakasserier har kan utgå ifrån kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsvariation. Vår handlingsplan för detta är att i nära dialog direkt ta upp sådant om det uppkommer och utifrån situationen på ett anpassat sätt hantera det på bästa sätt. 
Se även under rubriken Krishantering på föreningen hemsida.

Genomlyst och uppdaterad april 2024